Trygg ungdom på sjøen
Hvert år skjer det tragiske drukningsulykker knyttet til fritidsbåter i Norge. Mange av disse involverer ungdom, som ofte mangler erfaring og kunnskap om sikker ferdsel på sjøen. For å snu denne utviklingen må vi ta grep for å øke bevisstheten og kompetansen til unge båtførere. Her ser vi på problemene, årsakene og konkrete løsninger for å gjøre sjøen til et tryggere sted for alle.
Drukningsulykker fra fritidsbåter er et alvorlig problem. Ungdom er spesielt utsatt, ofte på grunn av manglende erfaring og kunnskap om sjøvett. I tillegg ser vi at sikkerhetsutstyr enten ikke brukes, brukes feil eller mangler helt. Dette skaper farlige situasjoner som kunne vært unngått med riktig opplæring og holdninger.
Flere faktorer bidrar til ulykkene. For det første mangler mange unge respekt for havets krefter. Sjøen kan være uforutsigbar, og uten forståelse for vær, vind og bølger kan situasjoner raskt bli farlige. For det andre er det ofte usikkerhet rundt bruk av sikkerhetsutstyr, som redningsvester og nødsignaler. Mange vet rett og slett ikke hvordan utstyret skal brukes korrekt. Til slutt er det utfordringer knyttet til navigasjon. Feil eller usikkerhet rundt hvordan man navigerer sikkert, som å lese sjøkart eller forstå farvannets utfordringer, øker risikoen for ulykker.
For å møte disse utfordringene må vi satse på opplæring og bevisstgjøring. Her er tre konkrete tiltak:
For å gjøre sjøen tryggere for ungdom, må vi jobbe sammen – foreldre, skoler, båtforeninger, frivilligsentraler og kommuner. Ved å øke respekten for havet, gi praktisk opplæring i sikkerhetsutstyr og sikre at unge tar båtførerbeviset, kan vi redusere risikoen for drukningsulykker. La oss gi neste generasjon båtførere kunnskapen og selvtilliten de trenger for å nyte sjøen på en trygg måte.
BakRoret har i samarbeid med flere av landets kommuner og Frivilligsentraler utviklet et båtførerkurs spesielt for ungdom.